Om Hjälplinjen

Hjälplinjen är en nationell stödlinje för psykisk hälsa och suicidprevention. Vi erbjuder professionellt, kostnadsfritt och anonymt samtalsstöd till vuxna över 18 år som befinner sig i en kris, en svår livssituation, har självmordstankar eller upplever psykiska besvär. 

Hjälplinjen är tillgänglig via nätet och telefon – dygnet runt, året om. Vi erbjuder stödsamtal på telefonnummer 90390 och skriftlig rådgivning på nätet. Hjälplinjen vänder sig till vuxna personer över 18 år i Sverige som söker stöd för sitt eget psykiska mående samt till dess anhöriga. De som kontaktar oss kan vara personer som:

  • går igenom en kris och behöver stöd för att bearbeta sina upplevelser
  • har tankar på självmord
  • befinner sig i en svår livssituation eller genomgår en livsförändring som påverkar deras psykiska hälsa negativt
  • upplever psykiska besvär såsom oro, ångest, nedstämdhet, trötthet eller sömnsvårigheter
  • är anhöriga till en person med psykisk ohälsa och som söker stöd för att stödja sina närstående och att ta hand om sig själva.

Hjälplinjen finns för att lyssna, vägleda och stötta människor mot ett bättre mående. Vår förhoppning är att stödet ska leda till att personen mår bättre, hittar motivation att förändra sin situation på egen hand eller vet vart hen kan vända sig för mer hjälp.

Hjälplinjens uppdrag är att bidra till att främja psykiskt välbefinnande och förebygga psykisk ohälsa och suicid. Stödlinjen ska fungera som ett komplement till civilsamhällets stödlinjer och till hälso- och sjukvårdens ordinarie insatser. Hjälplinjen drivs av Region Stockholm på uppdrag av regeringen med stöd från Folkhälsomyndigheten. Hjälplinjen öppnade i december 2024.