Anonymitet och personuppgiftshantering

Alla rådgivare på Hjälplinjen har tystnadsplikt, och du kan få vårt stöd anonymt. På den här sidan kan du läsa mer om hur vi hanterar dina personuppgifter.


Telefonrådgivning

När du ringer till Hjälplinjen ser vi inte vilket telefonnummer du ringer från, och ditt nummer sparas inte någonstans. Ibland är det många som ringer samtidigt, och du kan då få valet att lämna ditt telefonnummer för att bli uppringd. Om vi inte når dig efter två försök raderas ditt telefonnummer från vårt telefonsystem.


Skriftlig rådgivning

Skapa konto

För att skriva till oss behöver du skapa ett konto med användarnamn, lösenord och e-postadress. Det är valfritt att ange en e-postadress, och det är bra att välja ett namn som inte kan kopplas till din identitet. E-postadressen används enbart för att återställa ditt lösenord och skicka notifieringar när du har fått svar på en fråga. Din e-postadress är inte synlig för våra rådgivare och den används inte för att identifiera dig. Genom att skapa ett konto ger du ditt samtycke till att vi hanterar de uppgifter du lägger in på sidan.

Ditt konto

När du har ett konto hos oss sparas uppgifter som ditt användarnamn och de meddelanden du skickar. Om du har angett din e-postadress vid registreringen, sparas även den. Den rättsliga grunden för hanteringen av dina uppgifter är det samtycke du ger när du skapar eller uppdaterar ditt konto. Stockholms läns sjukvårdsområde (SLSO) är ansvarigt för hanteringen av dina uppgifter. Du kan själv se vilka uppgifter som lagras med ditt konto på sidan "Mitt konto".

Dina meddelanden

Det du skriver till oss kan bara läsas av dig och av oss som arbetar på Hjälplinjen.

Avsluta ditt konto

Du kan när som helst avsluta ditt konto. Det enklaste sättet är att logga in och skicka ett meddelande till oss. Då tar vi bort kontot åt dig. Du kan också mejla oss på kontakt@hjalplinjen.se. Ange då ditt användarnamn eller den e-postadress du använde när du skapade kontot, så hjälper vi dig vidare.

Konton som inte varit aktiva det senaste året inaktiveras automatiskt och e-postadressen tas då bort. 


Kakor (cookies)

En kaka är en liten textfil som lagras i din webbläsare och sparar information när du besöker olika webbplatser. Kakor används oftast för att webbplatser ska kunna identifiera din webbläsare vid nästa besök och för att sidan ska fungera bättre för dig som användare. Vissa kakor är nödvändiga för att webbplatsen ska fungera, till exempel för att spara språkinställningar och inloggningsuppgifter. Idag använder de flesta webbplatser någon form av kakor. Informationen i en kaka kan bara läsas av den webbplats som har skapat den.

Enligt lagen om elektronisk kommunikation (SFS 2022:482) ska alla som besöker en webbplats med kakor få tillgång till information om att webbplatsen innehåller kakor och varför kakor används. Besökaren ska också samtycka till att kakor används.

Hur använder Hjälplinjen kakor?

De kakor som sparas när du besöker Hjälplinjens webbplats kan endast ses av oss, och vi delar inte dina uppgifter med andra parter. Ingen av de kakor vi använder lagrar personlig information om dig, som till exempel e-postadress eller namn.

Vi använder två typer av kakor:

  • Tillfälliga kakor, även kallade sessionskakor. De lagras tillfälligt på din dator medan du är inloggad på Hjälplinjen. Så fort du stängt webbläsaren försvinner den kakan.
  • Varaktiga kakor, eller persistenta kakor. De sparas på din dator även efter att du stängt webbplatsen. De används för att du som besökare lättare ska kunna använda webbplatsen utifrån dina önskemål och intressen. 

IP-nummer

Förutom uppgifter kopplade till ditt konto sparas IP-nummer tillfälligt på den server som Hjälplinjen använder. Alla nätoperatörer är skyldiga att lagra dessa uppgifter i sex månader enligt Lagen om elektronisk kommunikation. Vi använder endast IP-nummer och eventuell e-postadress om det finns en akut fara för någons liv eller vid misstanke om grov brottslighet. I så fall krävs beslut från åklagare.

Tips för att rensa kakor

Du kan själv rensa kakor och historik i din webbläsare, eller använda privat läge för att undvika att kakor sparas. Bra tips om hur du gör detta finns på UMO:s webbplats. Du kan också blockera kakor i din webbläsares säkerhetsinställningar, eller välja att få en varning varje gång en webbplats vill spara en kaka. Tänk på att vissa funktioner på webbplatsen kan sluta fungera om du stänger av kakor.

Har du frågor om kakor?

Post och telestyrelsens webbplats kan du läsa mer om kakor, hur du kan hantera kakor och vad lagen säger om dem.


Tystnadsplikt

Precis som inom vården så finns det några undantag för tystnadsplikten på Hjälplinjen då polis kan ha rätt att få uppgifter om dig via telefon eller internetleverantör eller då vi kan använda de uppgifter vi har för att komma i kontakt med dig. Det gäller:

  • I en akut nödsituation och då det finns risk för att du eller någon annan allvarligt skadas.
  • Om vi får uppgifter om grov brottslighet.

Kontakta oss

Om du har några frågor eller vill ha mer information så får du gärna höra av dig på kontakt@hjalplinjen.se.